NEparastais Mūra loka tilts pie Cesvaines

ziņa publicēta 11.08.2024
Lielāks foto Šīs vasaras NEparastumu sarakstu Madonas novadā turpina ne parasts vēsturisks, bet industriāls un dabas objekts – Mūra loka tilts pie Cesvaines.

Šeit un tagad:
Ceļš no Gulbenes šosejas ved uz smilšainajiem Kujas upes līkumiem, bet tur nu ir jābūt vērīgam, jo "Līkais tilts" slīpi šķērso upes gultni.
Šis Mūra tilts pār Kujas upi būvēts “cara laikos” ap 19. gs. vidu. Tilts ar unikāli veidotu konstrukciju ir datējams kā vienīgais Latvijā, kas saglabājies oriģinālā, sākotnējā veidolā.

Arkveida tilta konstrukcija pāri upei ir nevis taisna, bet veido 10-15 metrus garu loku. Vienlaiduma laukakmens tilta velves apmūrētas ar lietotu ķieģeli. Tilts slīpi šķērso upes gultni, tāpēc tam uzbūvēta masīva laukakmens krasta nostiprinājuma siena.

Vēsture:
Agrāk šis tilts kalpoja kā pārvads Kujas upei, jo šeit gāja galvenais ceļš Madona – Gulbene, pa kuru tad arī pirms jaunās Gulbenes šosejas P 37 izbūves 1960-tajos gados notika visa autobusu un salīdzinoši NEdaudzo automašīnu satiksme. Uz Gulbenes ceļa “.. satiksmes negadījumos 1963. gadā vairāk vainojami motociklu un motovelosipēdu īpašnieki. Viņi vada savu transportu bez tiesībām un nereti pat iereibuši", modri un vērīgi rakstīts Gulbenes novada laikraksta "Dzirkstele Nr.69/1963" aktualitātēs.

Tagad ceļš pār jaunajam tiltam tālāk NEved, bet sagaida un pavada tikai zinātkārus ceļotājus, kāziniekus un skolēnu ekskursiju grupas, kā arī ģimenes, kas atbrauc uz blakus esošo Jātnieku sporta klubu "Pakavs" uz pieteiktām izjādēm.

NEparastākie NOstāsti par Mūra loka tiltu:
Pavisam agrāk – jau XVII.g.s. kartēs, apmēram šī ceļa vietā,  kā galvenais satiksmes ceļš iezīmēts arī ceļš no Kokneses uz Cesvaini, kas pie Sinoles pievienojās ceļam uz Alūksni un Pleskavu. Arī Latvijas PSR laikos apmēram šeit bija Pleskavas šoseja.
Savulaik– Krievijas revolūcijas nemieru laikā (1917-1919), apkārtnē tilts iesaukts par Kerenska tiltu un tautā stāstīts par vairākiem vezumiem zelta, kas, strauji atkāpjoties, NElāgi  iebraukuši un nogrimuši tuvajā purviņā.
Tilta tuvumā vairākās paaudzēs dzīvojoša ģimene vēl atceras, ko agrāk mājās stāstījušas vectantes – pa šo ceļu Krievijas impērijas laikā vedis Rīgas-Maskavas tirdzniecības ceļš, par ko ticami liecinot iespaidīgs verstes stabs pie viņu mājas. Tam gan cipari padzisuši un varam tikai minēt, cik verstes no Rīgas vai Maskavas tas rādījis.

Vecā ceļa putekļos vēl šo baltu dienu reizēm atrodoties kapara naudiņas no tiem laikiem!

Jaunāku laiku nostāsts vēsta, ka 1941. gadā, padomju armijai atkāpjoties, trīs automašīnas iegāzušās no tilta upē, jo šoferi nav pamanījuši tilta līkumu un aizbraukuši taisni.

Neliela, līkumaina un skaista Kujas upe, čalojot gar Cesvaini, pavada gan vēstures stāstu un noskaņu līkločos, gan brīvdienu ceļojumos.
Iebrauc!

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes