NE parasti - ciemojamies akmens laikmeta apmetnē "Aborieši"

ziņa publicēta 04.07.2024
Lielāks foto Seriāls "NE parastās" vietas Madonas apkārtnē aicina doties uz Lubānu - pie "Aboriešiem", lai noskaidrotu, kā nepazust mitrājā?

Senāk:
Biedrība “Aborieši” darbojas jau no 2012. gada. Biedrības nosaukums veidojies no akmens laikmeta apmetnes Aboras upes krastā. Tās dibinātājs Māris Valainis ar savu entuziasmu ļauj sajust arī mums akmens laikmeta pieskārienu.  Akmens laikmeta apmetnes senči Aboras upes krastā spēja nodzīvot teju vai 1000 gadus, bija augstas klases meistari dzintara apstrādē, prata medīt, zvejot zivis un pārtikt no apkaimē sastopamajām dabas veltēm!

1971. gada Aboras I apmetne Laukums F ar 50. – 52. apbedījumu grupu no Z. I.B. Lozes foto. Bilde no LSM.lv

Šeit 1971. gada Aboras I apmetne Laukums F ar 50. – 52. apbedījumu grupu no Z. I.B. Lozes fotoun tagad:
Varam atgriezties 1000 gadus senā pagātnē, iemēģināt roku loka šaušanā un sajust neskartās dabas pieskārienus.

Piedāvājums:
Biedrība “Aborieši” sniedz iespēju izbaudīt nesteidzīgu pastaigu unikālos un daudzveidīgos purvos, kas dažādos gadalaikos pārsteigs ar savu dažādību, nakšņošanu zem zvaigžņotas debess.

Laivošana pa Aivieksti, kas apdziedāta tik daudzās dziesmās, no paša Lubāna ezera līdz Lubānas pilsētai vienā dienā - divas dienas nesteidzīgajiem. Upe ir rāma un neapdzīvota gandrīz līdz pašai Lubānai

Aiviekstes ozolu dabas taka, velo celiņi, loka šaušana un diska golfs. Takas un celiņi ved gar Aivieksti, caur ziedu pļavām, ozolu audzēm līdz pat ezeram.

Akmens laikmeta apmetne, kas tapusi izpētot senču paradumus, dzīvesveidu un nodarbes. Apmetnē Jūs nonāksiet vairākus tūkstošus gadu senā pagātnē, sajutīsiet laikmetīgo elpu.

Pieejama pirtiņa upes krastā, kur nopērties, attīrīties un atveldzēties upes ūdenī.

Adrese: Krasta un Peldu ielas krustojums, Lubāna, Madonas novads
Kontakti: 26649344; www.aboriesi.lv; Fb/ aboriesi

Pāris jautājumi saimniekam:

Kāds ir tavs garākais pārgājiens?
Garākais pārgājiens ir bijis sešas dienas, kas bija apkārt Lubānam un Lubānai astotnieka formā.

Kurš ir bijis piedzīvojumiem bagātākais vai grūtākais pārgājiens? 
Jaudīgākais pārgājiens bija vienas nakts pārgājiens Lubāna mitrāja teritorijā - naktī bez lukturīša apmēram 65 km garš.

Kur Tev vislabāk patīk laivot?
Katra upe jau ir skaista un nav svarīgi upe ir strauja, plata vai šaura. Kādā upē pievilcīga ir tās neapdzīvotība, citur māju arhitektūra tās krastos. Tāpat ir interesanti apstāties upes krastā un parunāties ar iedzīvotājiem, lai noskaidrotu kādus vēsturiskus faktus par upes rašanos. Tomēr labāk man patīk straujākas upes ar krācēm, jo tad tu vari aizmirsties un domāt tikai par to, kā nobraukt upi un tāds savā ziņā piedzīvojums.

Kuru velomaršrutu Tu ieteiktu?
Interesantākais velomaršruts ir Lubāna - Lubāna ezers, jo tas ir velomaršruts tuvāk manai dzīvesvietai. Ir forši iepazīt vietu, kur tu dzīvo, un ka spēj arī pastastīt un parādīt citiem labāko un interesantāko stāstu par to.

Vai Tev patīk makšķerēt?
Man patīk makšķerēt, bet laika trūkuma dēļ to daru reti. Tomēr gadā reizi izbaudu nesteidzīgi makšķerēšanu.

Vai Tu arī gatavo zivis?
Jā, visādos veidos - zupā, auksti kūpinātas, karsti kūpinātas, ceptas. Vislabāk garšo cepeškrāsnī cepta atvērta zivs ar sīpoliem, siera "cepurīti" un tomātiem.

Kāds ir lielākais loms?
Lielākais loms ir līdaka 8,5 kg un karpa 6 kg.

Kādi pasākumi šogad plānojas?
Rudenī būs pārgājiens Lubāna mitrāja teritorijā. Baudīsim kopā neskarto dabu, sadzirdēsim vēja šalkoņu un putnu treļļus, sajutīsim ūdens veldzi, saredzēsim pļavu, purvu un mežu krāšņumu. Ziemā būs distanču slēpošana un pārgājieni uz slēpēm. Informācija par pārgājieniem būs pieejama www.aboriesi.lv

Kā nepazust Lubāna mitrājā? Dabas liegums „Lubāna mitrājs” izveidots, lai nodrošinātu Latvijas lielākā iekšzemes mitrāju kompleksa vienotu aizsardzību. Tas ir unikāls Eiropas un pasaules nozīmes dabas komplekss ar izcilu nozīmi daudzu īpaši aizsargājamo sugu populāciju un biotopu saglabāšanai, tāpēc vēlams Lubāna mitrāja teritoriju apmeklēt gida pavadībā, kas palīdzēs dabai draudzīgā veidā iepazīt šo teritoriju. Iesaku visiem pazaudēties vienā no neapdzīvotākajām vietām Latvijā, lai atrastu sevi no jauna ar citu skatījumu uz dzīvi!

Ziņa tapa sadarbojoties: Irina Mālniece (Lubāna mitrājs), Māris Valainis (Aborieši).

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes