10. jūnijā - "Sūnu izziņas pārgājiens" Lubāna mitrājā

ziņa publicēta 07.04.2023
Lielāks foto Sestdien, 10. jūnijā, tiekamies Lubāna mitrāja informācijas centra un Dabas aizsardzības pārvaldes rīkotajā pārgājienā pa mežu. Pārgājiens sāksies no Gaigalavas pagasta kapu stāvlaukuma (56.740914, 27.053593 ) un vedīs pa mežu, kur vērosim un baudīsim dabu, pētīsim sūnas un klausīsimies stāstos par citām meža vērtībām. Pārgājienā piedalīsies Dabas aizsardzības pārvaldes eksperte Sanita Putna un Dabas izglītības speciāliste Diāna Selecka.

Tikšanās vieta un laiks: Pie Lubāna mitrāja informācijas centra, plkst.: 11:00
Pārgājiena starts: Gaigalavas kapu stāvlaukums, koordinātas: 56.740914, 27.053593

Pēc pulcēšanās visi kopā dosimies ar automašīnām uz pārgājiena sākuma punktu, lai aptuveni 2,5 stundu gājienā izzinātu meža un sūnu pasauli. Pastaigas laikā veidosim sarakstu ar piefiksētajām un atrastajām sūnu sugām, kas tieši raksturīgas pārgājiena teritorijai.

Uz pārgājienu aicināts ikviens zinātkārais, kas vēlas pavadīt daļu dienas iegūstot jaunas zināšanas un iepazīstot meža pasauli. Īpaši aicinām ģimenes ar bērniem, jo pārgājiena maršruts nebūs sarežģīts, līdz ar to pārgājiens draudzīgs bērniem, lai dotu viņiem iespēju izzināt un atklāt.

*Savas izturības un pieticības dēļ sūnas bija starp pirmajiem augiem, kas sāka apdzīvot Latvijas teritoriju pēc ledāja atkāpšanās. Latvijā konstatēta arī daudzviet Eiropā no Dienvidu puslodes ievazātā invazīvā sūnu suga parastā līklape (Campylopus introflexus). Sūnas izmanto kā dabiska meža indikatorsugas. Šīs sūnu indikatorsugas sastopamas ilgstoši nepārveidotos meža nogabalos, bet reti vai nemaz nav sastopamas intensīvi apsaimniekotos mežos. Daudzu sūnu dzīvesvietas tiek iznīcinātas, izcērtot mežus. Sūnas ir jutīgas pret izmaiņām meža mikroklimatā. Izcērtot kokus, mežā augošais sūnu paklājs tiek pakļauts izžūšanai. 2017. gadā Latvijā aizsargājamas bija 129 sūnu sugas, no tām 26 – mikroliegumu sugas, deviņas – Eiropas nozīmes aizsargājamas sugas. 

Kā ģērbties, ko ieteicams ņemt līdzi:
Tā kā pārgājiens paredzēts pastaigai pa mežu, vēlami ērti apavi un atbilstošs apģērbs. Kā arī, protams, ieteicams sekot līdzi un ģērbties atbilstoši laikapstākļiem. Ieteicams arī repelents pret odiem un ērcēm. Līdzi ņemam padzerties un pusdienu maizītes un/vai kādu citu našķi, pārgājiena laikā paredzēta piknika pauze. Dalība pasākumā bez maksas.

Pieteikšanās pārgājienam:
Pieteikšanās pa tel. 29234956 (Agnese Kruste) vai e-pastā: lubanamitrajs@gmail.com
Pasākumu organizē: Lubāna mitrāja informācijas centrs sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

*Pasākuma laikā tiks fotografēts. Materiāli tiks izmantoti pasākuma komunikācijas mērķiem – sociālajos tīklos un LMIC mājaslapā.

Papildu informācija:
Agnese Kruste
Lubāna mitrāja informācijas
centra konsultante
Tel. 29234956
lubanamitrajs@gmail.com


Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes