Madonas novada tūrisma statistikas tendenču apkopojums par 2013. gadu

ziņa publicēta 01.09.2015
Lielāks foto Madonas novadā tūristiem 2013. gadā tika piedāvāts apmeklēt: 13 dabas objektus, 6 muzejus un piemiņas vietas, 3 muižas, 1 pili, 6 amatnieku / mākslinieku darbnīcas, 15 netradicionālas saimniecības, 46 naktsmītnes un 5 aktīvās atpūtas uzņēmumus.

Tūristu plūsmas statistikas tendences tika apkopotas, izanalizējot  5 naktsmītņu un 5 apskates objektu datus par laika periodu no 2007. līdz 2013. gadam. Visu novada tūrisma objektu apmeklētāju plūsmas kopsavilkums netika apkopots, jo nav pieejami objektu individuālie dati.

Naktsmītņu datu analīzei par pamatu tika ņemti trīs viesnīcu un divu viesu māju apmeklētāju plūsmas rādītāji. Minēto naktsmītņu kopējais apmeklētāju skaits 2013. gadā salīdzinājumā ar 2012. gadu ir pieaudzis par 3%. 80% nakšņotāju ir bijuši Latvijas iedzīvotāji, 20% ārvalstu viesi. 2013. gadā ievērojami palielinājies ārvalstu nakšņotāju skaits, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, pieaugums ir 28%. Ārzemnieki par nakšņošanas vietām visbiežāk izvēlējušies tieši viesnīcas, ievērojami mazāk viesu un lauku mājas. No ārvalstniekiem visvairāk pie mums ir uzturējušies viesi no Krievijas, Vācijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Ap 30% no visiem nakšņotājiem ir bijuši vairākdienu viesi. Ārzemnieku vidējais uzturēšanās ilgums – 3 naktis. Naktsmītņu saimnieki norādījuši, ka būtisks klientu segments ir bijuši darījumu cilvēki un sportisti.

Apskates objektu datu analīzei par pamatu tika ņemti 5 populārākie novada apskates objekti. Minēto objektu apmeklējumu kopskaits 2013. gadā salīdzinot ar 2012. gadu samazinājies par 6 %. Apmeklētāju skaita kritumu ir ietekmējuši vairāki faktori: samazinājies tūristu grupu lielums un tirgū ienākuši jauni konkurenti. Piemēram, 2013. gadā Madonas novada tūrisma un aktīvās atpūtas piedāvājumam pievienojās 4 jauni objekti: vīnu ražotne SIA „Domu pietura” Madonā, netradicionāla lauku saimniecība „Bieles” Ļaudonas pagastā, multfilmu animatora Arnolda Burova piemiņas māja „Leļlu māja” Vestienas pagastā un Madonas pilsētas kartingu trase. Līdz ar jaunu tūrisma objektu atvēršanu, apskates objektu vidū pieaug klientu konkurence, jo ceļotāji labprāt izvēlas apmeklēt jaunas, vēl neredzētas vietas.

Būtisks tūrisma pakalpojumu pieprasījuma veicinātājs ir kvalitatīvi kultūras, sporta un tirdzniecības pasākumi.Apmeklētākie novada kultūras pasākumi pagājušajā gadā bija: Madonas pilsētas svētki novadam (Madonā), Dziesmu svētku ekspresis (Madonas dzelzceļa stacijā), Peoniju svētki (Kalsnavas arboretumā), festivāls „Zelta šlāgeris 2013” (Madonas pilsētas estrādē), Kartupeļu svētki (Saieta laukumā Madonā), starptautiskā uzņēmējdarbības izstāde „Mūsu uzņēmēji – jūsu Ziemassvētku priekam (Madonas sporta centrā). Savukārt no sporta pasākumiem lielāko dalībnieku un skatītāju skaitu pulcēja: Pasaules un Eiropas kauss un čempionāts ziemas orientēšanās sportā (sporta bāzē „Smeceres sils), Latvijas čempionāts kartingā (Madonas pilsētas kartinga trasē) un „Zelta zivtiņas” čempionāts skolu klašu komandām (Madonas pilsētas sporta centrā). Tieši starptautiskās sporta sacensības ir tās, kas būtiski palielina pieprasījumu pēc naktsmītņu pakalpojumiem.

Viena no Madonas novada tūrisma piedāvājuma kopīgajām reklāmas platformām ir portāla www.madona.lv tūrisma sadaļa. Statistikas dati liecina, ka 2013. gadā salīdzinājumā ar 2012. gadu apmeklējumu skaits ir pieaudzis par 27% . Apmeklējumu skaita pieaugums norāda uz faktu, ka potenciālais ceļotājs kā vienu no svarīgākajiem informācijas gūšanas avotiem izmanto interneta resursus. Portāla visbiežāk apmeklētās  sadaļas: daba, jaunumi, slēpošana, naktsmītnes, interesantas saimniecības un lauku labumi, makšķerēšana.

Neskatoties uz interneta vides reklāmas pieprasījumu, joprojām pieprasīti bija arī drukātie reklāmas materiāli. Madonas novada pašvaldības tūrisma informācijas centrs 2013. izdevis un izplatījis „Madonas novada tūrisma ceļvedi” latviešu, angļu un krievu valodu versijās ar kopējo tirāžu 20 000 eksemplāri. Salīdzinājumā ar diviem iepriekšējiem gadiem, pieprasījums pēc drukātajiem tūrisma ceļvežiem ir pieaudzis. 2012. gadā tika izplatīti 18 000 eks., bet 2011. gadā – 10 000 eksemplāri.

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes