Madonas novada tūrisma statistikas datu apkopojums par 2010. gadu

ziņa publicēta 01.09.2015
Lielāks foto 2010. gads tūrisma sektorā iezīmējās ar jaunām tendencēm, ja iepriekšējo 5-6 gadu garumā minētajā tautsaimniecības nozarē bija vērojams stabils pieprasījuma pieaugums, tad aizvadītais gads iezīmēja pieprasījuma skaita samazinājumu. Tas ir loģiski, ka mazinoties iedzīvotāju pirktspējai, samazinās arī pieprasījums pēc izklaides un brīvā laika pavadīšanas pakalpojumiem. Visvairāk ekonomiskās krīzes sekas ir izjutis naktsmītņu un ēdināšanas sektors, mazāk ietekmēts ir tūrisma apskates objektu un brīvā laika pavadīšanas sektors.

Tūrisma servisa uzņēmumu saimnieki atzīst, ka gads ir iezīmējies ne tikai ar klientu skaita samazinājumu, bet arī ar vērā ņemamu pakalpojumu sniegšanas resursu izmaksu sadārdzinājumu. Ir izveidojusies situācija, ka, balstoties uz klientu pirktspējas samazināšanos, ir samazinātas pakalpojumu cenas, bet, tajā pašā laikā pakalpojumu ražošanas izmaksas ir pieaugušas. Līdz ar to var teikt, ka daudzi uzņēmumi šobrīd atrodas „izdzīvošanas stadijā”, kad pakalpojumi tiek sniegti, bet „peļņa” netiek gūta, jo tā ir jānovirza arvien pieaugošajās izmaksās. Jāpiebilst, ka šāda situācija dominē ne tikai tūrisma nozares uzņēmumos. 

Uz situāciju raugoties no apmeklētāju viedokļa, ir iezīmējusies pozitīva tendence – tūrisma sektora pakalpojumi 2010. gadā kļuva ievērojami lētāki. Pakalpojumu cenu samazinājums tika veikt praktiski visos tūrisma sektoros: ēdināšanā, naktsmītnēs, telpu un pirts nomas cenās, arī aktīvās atpūtas sektorā. Taču ar lēto cenu ir jābūt uzmanīgiem, jo parādījusies tendence, ka par vienādu cenu tiek piedāvāti gan ļoti kvalitatīvi, gan vājas kvalitātes pakalpojumi.


Apmeklējumi.

Kopējais tūrisma apskates objektu apmeklējumu skaits salīdzinājumā ar 2009. gadu ir samazinājies apmēram par 2%, bet aktīvās atpūtas sektora interesentu skaits, īpaši izceļot slēpošanas un makšķerēšanas piedāvājumus – pieaudzis par 13%. Vērojama arī pozitīva tendence, ka par 2% pieaudzis apmeklētāju skaits no ārzemēm. 96% no visiem apmeklētājiem ir bijuši ceļotāji no Latvijas un 4% ārzemju viesi. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir vērojama pozitīva tendence, jo ārzemnieku īpatsvars, kaut nedaudz (par 2%) ir pieaudzis. Strukturējot ārzemju tūristus pēc valstīm, visvairāk Madonas novadā ir atpūtušies viesi no Igaunijas, Lietuvas, Krievijas un Vācijas (2009. gadā – Vācijas, Igaunijas un Lietuvas).

Naktsmītņu sektorā ir noteiktas tikai statistikas tendences, jo dati iegūti no atsevišķu tūrisma mītņu klientu plūsmas rādītājiem (apkopoti 14 atsaucīgāko naktsmītņu statistikas dati). Iesniegtie dati rāda, ka nakšņotāju skaits minētajās naktsmītnēs 2010. gadā ir samazinājies tikai par 1,5% (salīdzinājumā ar 2009. gadu). 88% nakšņotāju ir bijuši Latvijas iedzīvotāji, 12% ārzemju tūristi ( 2009. gadā attiecīgi 91% un 9%). No ārvalstu viesiem Madonas novadā visvairāk ir nakšņojuši tūristi no Lietuvas, Vācijas, Igaunijas un Krievijas.

Jāmin, ka viesu piesaisti Madonas novadam 2010. gadā pozitīvi ietekmēja arī kvalitatīvu atpūtas un profesionālu sporta pasākumu norise. Kā veiksmīgus piemērus var minēt: Gaisa balonu festivālu Madonā, uguns skulptūru festivālu Biksērē, Madonas auto rallija norises posmus un regulārās slēpošanas sacensības sporta bāzē „Smeceres sils”. 

Ārvalstu viesu skaita pieaugums visos tūrisma pakalpojumu sektoros norāda uz to, ka tūrisma un aktīvās atpūtas pakalpojumi ir viena no Madonas novada eksporta precēm!


Veiksminieki un labie piemēri.

Katram tūrisma sektora uzņēmumam, protams, ir veicies atšķirīgi – ir uzņēmumi un objekti, kuros apmeklētāju skaits būtiski samazinājies, bet pozitīvā tendence ir tā, ka daudzviet apmeklētāju skaits pat ievērojami pieaudzis. Pagājušajā gadā nozīmīgākie atpūtnieku un tūristu piesaistes uzņēmumi Madonas novadā ir (dilstošā secībā pēc apkalpoto apmeklētāju skaita): slēpošanas bāze „Lido kalns”, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs, Kalsanvas arboretums, apmācību centrs „Pakalnieši”, viesnīca „Ķirsona muiža”, SPA kūrorts „Mārcienas muiža”, makšķerēšana Kāla ezerā.

Gribas minēt pāris veiksmīgas darbības piemērus, kuros ieguldīts regulārs darbs tūrisma piedāvājuma pilnveidē. Viena no Madonas novada nozīmīgām atpūtnieku piesaistes vietām ir gleznainais un makšķernieku iecienītais Kāla ezers Vestienas pagastā. Īpaši izceļama ir ezera pieguļošās teritorijas zemes īpašnieku mērķtiecīgā darbība, kas vērsta uz ezera zivju resursu atjaunošanu un tādējādi arī makšķernieku un tūristu piesaisti. Biedrība „Kāla ezera padome” aktīvi izmantojusi dažādu projektu iespējas gan regulārai zivju mazuļu ielaišanai ezerā, gan apguvusi ārvalstu ezeru apsaimniekošanas pieredzi (2010. gadā iepazīta Somijas ezeru apsaimniekošana), gan, domājot par zivju resursa ilgtspējību, tika veiktas arī zivju resursu zinātniskās izpētes aktivitātes. Apmeklētāju piesaistei, regulāri tiek organizēti dažādi brīvā laika pavadīšanās un aktīvās atpūtas pasākumi, informācijas sniegšanai, ezera apkārtnē ir izvietoti vairāki informācijas stendi. Nu jau četru gadu garumā biedrības ieguldītais darbs sāk atspoguļoties pozitīvos rezultātos, to apliecina 2010. gadā pieaugušais pārdoto Kāla ezera makšķerēšanas licenču skaits.

Kā ļoti veiksmīgu saimniekošanas piemēru jāmin arī Meža konsultāciju pakalpojumu centra apmācību centru "Pakalnieši” Vestienas pagastā, kura darbību aktīvi un radoši vada centra vadītāja Inese Mailīte. 2010. gadā tūrisma sektora viesu skaits minētajā objektā (salīdzinājumā ar 2009. gadu) ir pieaudzis par 36 %. Protams, „Pakalniešu” apmeklētāju skaitu pozitīvi ietekmēja fakts, ka kaimiņos atrodas citi populāri tūrisma objekti, kā Gaiziņkalns un „Ķirsona muiža”, bet tikpat nozīmīgas ir arī paša centra darbības pie jaunu tūrisma programmu izstrādes un to popularizēšanas. 2010. gadā vispieprasītākā bija jaunā  astoņu „Meža čemodānu izglītojošā programma”, kura tika izstrādāta balstoties uz vispārizglītojošo skolu „Dabas mācības” priekšmeta mācību programmu. Piedāvājuma tēmas tālredzīgā plānošana un tā radošā interpretācija „Pakalniešiem” veicināja skolēnu ekskursantu grupu piesaisti no visas Latvijas.


Tūrisma galamērķa reklāma.

2010. gadā Madonas novada tūrisma piedāvājums tika reklamēts gan tūrisma pakalpojumu sniedzēju, gan Madonas novada pašvaldības Tūrisma informācijas centra organizētajās mārketinga aktivitātēs. Pagājušajā gadā Madonas novada pašvaldības Tūrisma informācijas centrs izdevis un iesaistījies vairāku tūrisma ceļvežu izdošanā. Latvijas tūristu piesaistīšanai, tika izdots kopīgs ceļvedis ar kaimiņu novadiem „Madonas, Cesvaines un Ērgļu novadu tūrisma ceļvedis” (tirāža - 20 000 eks.), kā arī sagatavota elektroniska brošūra lietošanai interneta vidē „Atpūta ziemā”. Tūristu piesaistei no kaimiņvalsts Igaunijas tika izdota brošūra „Tūrisma maršruts Madona – Pelva Igaunijā” (tirāža – 1000 eks.) latviešu un angļu valodā un brošūra „Tūrisma maršruts Pelva – Madona” (tirāža – 1000 eks.) igauņu un angļu valodās. Abas brošūras izdotas Latvijas – Igaunijas pārrobežu sadarbības projekta ietvaros. Slēpotāju piesaistei no kaimiņvalstīm, pagājušā gada nogalē tika sagatavotas elektroniskās interneta vides brošūras „Atpūta ziemā” igauņu un lietuviešu valodās. Domājot par velotūrisma attīstību un ārvalstu velobraucēju piesaisti, Madonas novada pašvaldība piedalījās un līdzfinansēja velotūrisma ceļveža „Tour de LatEst” izdošanu. Ceļvedis tika izdots latviešu, angļu, vācu, krievu, igauņu, lietuviešu un somu valodās. Tā kopējā tirāža bija 92 000 eksemplāru. Arī šo ceļvežu izdošana tika līdzfinansēta no pārrobežu sadarbības programmas projekta.  

Pagājušā gada sākumā tika izveidota arī jauna interneta mājas lapas versija. Salīdzinājumā ar iepriekšējo www lapas versiju, jaunās lapas satura vadības modelis ļauj ērtāk un ātrāk administrēt informācijas saturu un paplašināt mājas lapas valodu versiju skaitu. 2010. gadā bija pieejamas 4 valodu versijas: latviešu, krievu, angļu un vācu valodu sadaļas. Tūrisma mājas lapas statistikas dati norāda, ka laika posmā no 2010. gada 1.maija līdz 31.decembrim mājas lapā ir bijuši 23 914 apmeklējumi, kuru laikā veikti 157 654 informācijas pieprasījumi jeb „peles klikšķi” (apskatīts laika periods no 1. maija, jo no šī datuma tika sākta automātiskā lapas statistikas datu nolasīšana). Vidēji vienas diennakts laikā mājas lapu ir apskatījuši 98 interneta lietotāji. Strukturējot sadaļu apmeklējumus, vispieprasītākās ir bijušas sekojošas sadaļas (dilstošā secībā): „Daba”, „Jaunumi”, „Viesu mājas”, „Brīvdienu mājas”, „Laivas, makšķerēšana”, „SPA kūrorts”, „Ēdināšana”, „Interesantas saimniecības”, „Viesnīcas”, „Pilis, muižas, baznīcas”, „Slēpošana”. Protams, mainoties sezonai, informācijas pieprasījumi ir atšķirīgi. Kā piemērs pielikumā skatāmi mājas lapas apmeklējumu statistikas rādītāji par 2010. gada jūliju un decembri. Salīdzinot kopējos 2009. un 2010. gada attiecīgā perioda interneta mājas lapas apmeklējuma rādījumus, var secināt, ka mājas lapas apmeklētāju skaits ir pieaudzis par 45%. Statistikas skaitļi nepārprotami liecina par interneta popularitātes un to lietotāju skaita pieaugumu. Tas savukārt norāda uz, ka interneta resursu apsaimniekotājiem regulāri jādarbojas pie objektīvas informācijas sagatavošanas. Nedrīkst būt situācija, ka uzņēmums izveido savu mājas lapu, bet informācija tajā tiek aktualizēta labi ja vienu reizi gadā.


Paldies uzņēmumiem, kas piedalījās statistikas apkopojumā!

Statistikas tendenču apkopojums ir balstīts uz Madonas novada tūrisma un aktīvās atpūtas uzņēmumu iesniegtajiem datiem. Paldies uzņēmumiem, kas atsaucīgi piedalījās Madonas novada tūrisma statistikas datu bāzes veidošanā. Pieprasījumu tendenču analīze ļauj precīzāk plānot turpmāk veicamos attīstības un teritoriālā mārketinga darbības virzienus un visiem kopā Madonas novadam piesaistīt arvien vairāk viesus. 

Pielikumi.

Portāla sadaļu apmeklējums 2010. gada jūlijā.

Sadaļas nosaukums

Apmeklējumu skaits

Daba

2963

Jaunumi

2801

Laivas, makšķerēšana

1397

Viesu mājas

1140

Brīvdienu mājas

906

SPA kūrorts

892

Ēdināšana

790

Interesantas saimniecības

696

Pilis, muižas, baznīcas

688

Kempingi

612

Viesnīcas

525

Lauku mājas

492

Tūrisma ceļveži

423

Amatniecība un māksla

355

Muzeji

331

Baseini

328

Jauniešu tūrisma mītnes

327

Tūrisma informācijas centri

321

Slēpošana

224

Velo maršruti

180

Jaunumi » Klajā nācis apvienotais „Madonas, Cesvaines un Ērgļu novadu tūrisma ceļvedis”

156

Interneta pieejas punkti

147

Velo noma

145

Piepūšamo atrakciju noma

143

Jaunumi » Tiek labiekārtota daudzveidīga velo tūrisma infrastruktūra

112

Sporta spēļu vietas

105

Tūrisma aģentūras

105

Portāla sadaļu apmeklējums 2010.gada decembrī.

Sadaļas nosaukums

Apmeklējumu skaits

Daba

2710

Jaunumi

2685

Slēpošana

1665

Brīvdienu mājas

1262

Viesu mājas

1210

Ēdināšana

1152

SPA kūrorts

1068

Viesnīcas

865

Interesantas saimniecības

701

Sporta centri

542

Lauku mājas

539

Laivas, makšķerēšana

499

Pilis, muižas, baznīcas

445

Amatniecība un māksla

416

Muzeji

406

Tūrisma informācijas centri

395

Kempingi

371

Tūrisma ceļveži

367

Jauniešu tūrisma mītnes

343

Baseini

289

Interneta pieejas punkti

282

Jaunumi » Madonas novada slēpošanas trasēs sākusies aktīvās atpūtas sezona

253

Izjādes ar zirgiem

150

Jaunumi » „Smeceres silā” atklāts jauns nomas punkts

142

Statistika

139

Sporta spēļu vietas

129

Velo noma

119

Ieskats vēsturē

118

Jaunumi » Pie novada autoceļiem uzstādītas robežas norādījuma ceļazīmes un informatīvie stendi-kartes „Madonas novads” ar tūrisma informāciju

117

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes