Madonas novada tūrisma statistikas datu apkopojums par 2009. gadu

ziņa publicēta 01.09.2015
Lielāks foto Madonas novada teritorijā ceļotājiem 2009. gadā tika piedāvāts apmeklēt: 8 dabas objektus, 4 muzejus, 3 muižas, 5 amatnieku vai mākslinieku darbnīcas, 11 netradicionālas saimniecības, 41 naktsmītni un 6 aktīvās atpūtas bāzes.

Neskatoties uz to, ka tūrisma un atpūtas pakalpojumi nav pirmās nepieciešamības prece, apkopotās statistikas tendences liecina, ka arī ekonomiskās lejupslīdes apstākļos, cilvēki no ceļošanas neatsakās. Individuālo iespēju robežās ir pārplānoti atpūtas veidi un finansiāli sasniedzamie ceļojumu galamērķi – ne reti garie ārzemju ceļojumi un sauļošanās Vidusjūras kūrortos ir nomainīta pret atpūtu savas valsts vai tuvāko kaimiņvalstu teritorijā. Var teikt, ka daļai iedzīvotāju, ceļošana ir kļuvusi par vienu no dzīves piepildījuma aspektiem. Ekskursijas un izbraucieni tiek plānoti, lai apmierinātu savas dvēseliskās un pašapliecināšanās vajadzības: bēgtu no ikdienas un piedzīvotu jaunas sajūtas, iepriecinātu sevi, atpūstos, atjaunotu spēkus, iegūtu jaunas zināšanas, pierādītu savu varēšanu, neatkarību vai arī apliecinātu savu materiālo statusu.

Madonas novada naktsmītnēs pagājušajā gadā tika uzņemti 18 586 nakšņotāji, no kuriem 91% bija vietējie Latvijas iedzīvotāji un 9% ārzemju tūristi. Salīdzinājumā ar 2008. gadu nakšņotāju skaits samazinājies par 12%. Naktsmītņu sektorā kā pozitīvu tendenci var minēt ārvalstu viesu skaita pieaugumu, kurš salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir pieaudzis par 2%. No ārvalstu viesiem Madonas novadā visvairāk ir nakšņojuši tūristi no Lietuvas, Vācijas un Igaunijas. No naktsmītnēs piedāvātajiem papildus pakalpojumiem 2009. gadā vispieprasītākie ir bijuši pirts nomas un ēdināšanas pakalpojumi. Atbilstoši ekonomiskajai situācijai, iezīmējušās jaunas tendences – pieaudzis pieprasījums pēc telšu vietām, kā arī ievērojami samazinājies pieprasījums pēc banketu organizēšanas un svinību telpu nomas pakalpojumiem. No aktīvās atpūtas pakalpojumiem vislielākais apmeklētāju skaits tika reģistrēts slēpošanas trasēs. ‌

‌Tūrisma apskates objektu kopējais apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir pieaudzis par 11%, sasniedzot 55 872 apmeklētājus. Kā apmeklētākos novada apskates objektus var minēt Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju, Kalsnavas arborētumu, trušu dārzu „Sveķi”, apmācību centru „Pakalnieši” un medicīnas profesora A.Bieziņa muzeju „Jaundilmaņi”. 98% no visiem apskates objektu apmeklētājiem ir bijuši ceļotāji no Latvijas un 2% ārzemju tūristi. Strukturējot ārzemju tūristus pēc valstīm, visvairāk Madonas novada objektus ir apmeklējuši tūristi no Vācijas, Igaunijas un Lietuvas (2008. gadā – Igaunijas, Vācijas un Lietuvas). Statistikas dati rāda, ka pagājušajā gadā pieaudzis individuālo ceļotāju skaits, bet samazinājies organizēto skolēnu un kolektīvo grupu ekskursiju skaits.

‌Jāpiebilst gan, ka ne visiem tūrisma uzņēmumiem 2009. gadā ir veicies vienlīdz labi  – pieprasījuma rādītāji ir ļoti atšķirīgi. Ir uzņēmumi, kur apmeklētāju skaits ir ievērojami samazinājies, bet tai pašā laikā atsevišķos uzņēmumos, kā, piemēram, tūrisma un atpūtas kompleksā „Lido”, „Kalsnavas arborētumā” un apmācību centrā „Pakalnieši” apmeklētāju skaits ir ievērojami pieaudzis. 

‌2009. gadā Madonas novada tūrisma piedāvājums tika reklamēts gan tūrisma pakalpojumu sniedzēju, gan Madonas rajona padomes Vidzemes reģionālā informācijas centra organizētajās mārketinga aktivitātēs. 2009. gadā Madonas rajona padomes Vidzemes reģionālais informācijas cents izdeva un izplatījis tūrisma ceļvežus „Madonas rajona tūrisma ceļvedis” un „Atpūta ziemā” latviešu, krievu, angļu un vācu valodās. Izplatīto ceļvežu kopējā tirāža bija 35 000 eksemplāri. Populārākie novada tūrisma apskates objekti tika reklamēti arī tūrisma kartē „Vidzeme”, kura tika izdota astoņās valodu versijās: latviešu, krievu, angļu, vācu, igauņu, lietuviešu, somu un franču valodās. Visi rajona tūrisma pakalpojumu sniedzēji tika reklamēti arī Madonas rajona portālā www.madona.lv . Pagājušā gadā portāla tūrisma sadaļa tika apmeklēta 16 463 reizes. Ārvalstu tūristu piesaistei Vidzemes RIC iesaistījās 4 ārvalstu tūrisma aģentūru un masu mediju informatīvo vizīšu organizēšanā, kuru rezultātā Madonas novada populārākajos tūrisma objektos viesojās delegācijas no Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas un Lietuvas.

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes