Madonas rajona tūrisma nozares statistikas datu apkopojums par 2008. gadu

ziņa publicēta 01.09.2015
Lielāks foto 2008. gadā Madonas rajonā tūristus uzņēma: 8 muzeji, 7 labiekārtoti dabas objekti, 7 pilis un muižas, 6 mākslinieku un amatnieku darbnīcas, 13 interesantas privātas saimniecības, 1 tūrisma informācijas centrs un 3 tūrisma informācijas punkti. Tūrisma apskates objektu apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir pieaudzis par 13%, sasniedzot 98 069 apmeklētājus.

Kā apmeklētākos rajona apskates objektus var minēt Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju, Cesvaines pili un rakstnieka R.Blaumaņa memoriālo muzeju „Braki”. Salīdzinājumā ar 2007. gadu lielākais apmeklētāju skaita pieaugums ir bijis Kalsnavas arborētumā, Cesvaines pilī un Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā. Skatīt Madonas rajona 2008.gada tūrisma objektu TOP 10.

97% no visiem apskates objektu apmeklētājiem ir bijuši Latvijas iedzīvotāji, 3% ārzemju tūristi. Strukturējot ārzemju tūristus pēc valstīm, visvairāk Madonas rajonu ir apmeklējuši Igaunijas, Vācijas un Lietuvas tūristi (2007. gadā – Vācijas, Krievijas un Lietuvas tūristi). Apmēram 55 % no apmeklētāju kopskaita pie mums ir ieradušies kā organizētu grupu ekskursiju dalībnieki. 

Nakšņotājiem 2008. gadā Madonas rajonā tika piedāvātas 60 dažādu tipu naktsmītnes. Gada laikā rajonā tika atvērtas 8 jaunas naktsmītnes. Pagājušajā gadā rajona naktsmītnēs tika uzņemti 31 492 nakšņotāji. Salīdzinājumā ar 2007. gadu nakšņotāju skaits samazinājies par 4%. Kā nakšņotāju skaita samazināšanās iemeslus var minēt 2008. gada silto ziemu un ekonomiskās krīzes aizsākumu gada pēdējā ceturksnī. Ziemas klimatiskie apstākļi negatīvi ietekmēja slēpošanas sezonas garumu un līdz ar to arī pieprasījumu pēc Madonas rajona naktsmītnēm, bet iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes mazināšanās gada otrajā pusē nelabvēlīgi ietekmēja pieprasījumu pēc ēdināšanas, svinību un semināru telpu īres un nakšņošanas pakalpojumiem. 

93% no kopējā nakšņotāju skaita bija Latvijas iedzīvotāji, bet 7 % ārzemju tūristi. Ārvalstu nakšņotāju skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājies par 2%. Strukturējot ārvalstu nakšņotājus pēc valstīm, visvairāk rajonā ir uzturējušies Lietuvas, Vācijas, Igaunijas, Zviedrijas un Francijas tūristi (2007. gadā - Vācijas, Lietuvas, Igaunijas, Francijas un Krievijas tūristi). No naktsmītnēs piedāvātajiem papildus pakalpojumiem 2008. gadā vispieprasītākā ir bijusi pirts noma, ēdināšana, svinību un semināru telpu noma.  

Aktīvās atpūtas cienītājiem pagājušajā gadā tika piedāvātas: 22 laivu nomas vietas, 4 licenzētas makšķerēšanas vietas, 10 kalnu un distanču slēpošanas vietas, 2 zirgu izjāžu vietas, izbrauciens ar jahtu, lidojums ar Sky Ranger lidmašīnu, brauciens ar apvidus automašīnām, peintbols, sportinga šautuve, velo nomas, labiekārtotas peldvietas. Vislielākais apmeklētāju skaits tika reģistrēts rajona slēpošanas trasēs, makšķerēšanas un laivu nomas vietās.  

Rajona tūrisma piedāvājuma popularizēšanai 2008. gadā Madonas rajona padomes Vidzemes reģionālais informācijas cents izdevis un izplatījis tūrisma ceļvežus latviešu, krievu, angļu un vācu valodās („Madonas rajona tūrisma ceļvedis”, „Atpūta ziemā 2008”). Izplatīto ceļvežu kopējā tirāža bija 35 000 eksemplāri. Populārākie rajona tūrisma apskates objekti tika reklamēti arī Vidzemes tūrisma asociācijas izdotajā kartē „Vidzeme”, karte tika izdota astoņās valodās: latviešu, krievu, angļu, vācu, igauņu, lietuviešu, somu, franču. Visi rajona tūrisma pakalpojumu sniedzēji tika reklamēti arī Madonas rajona portālā www.madona.lv . 2008. gadā portāla tūrisma sadaļa apmeklēta 30 767 reizes. 

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes