Atskats uz diskusiju "Latviešu virtuve kulinārā tūrisma piedāvājumā"

ziņa publicēta 29.11.2014
Lielāks foto 27.novemrī “Lauku ceļotājs” organizētajā publiskajā diskusijā par Latviešu virtuvi un Nacionālo kulināro ceļu, kurā piedalījās 180 cilvēku, iepazināmies ar pēdējā pusgada laikā realizētā projekta “Mārketinga kampaņa lauku tūrisma popularizēšanai un lauku tūrisma produktu izveide visos Latvijas reģionos” darbiem, rezultātiem un secinājumiem.

     Mazliet pastāstot sīkāk, projekta mērķis bija popularizēt lauku tūrisma produktus, kas balstīti uz lauku resursiem un tradicionālajām vērtībām: vietējo un reģionālo ēdienu, kultūru un lauku amatniecību, lauku produkcijas ražotājiem.

Kopumā projekts ir rezumējies šādās aktivitātēs:

  • Notikušas divas akcijas “Atvērtās dienas laukos” – pavasarī un rudenī, kuru mērķis bija popularizēt laukos audzētus, ražotus gatavotus produktus un pakalpojumus.
  • Arvien lielāku popularitāti ieguvusi koncepcija “Baudi laukus” (atgādinām, ka tas saistās ar zaļu logo un gaili), kas ir atpazīstama arī ārvalstīs (“Go Rural”) un uzrunā ne tikai vietējos, bet arī ārzemju tūristus. Īsumā varētu teikt, tas nozīmē -  atgriešanos pie “īstā”, saskarsmi ar vietējiem cilvēkiem, iepazīstot vietējo sadzīves un kultūras mantojumu, mūsdienu dzīvi un darbošanos laukos. Visa pamatā ir nelieli ģimenes uzņēmumi, kuru centrā ir pats saimnieks – ar savu stāstu, personību un produktu.
  • Izstrādāts kulinārais produkts “Latviešu virtuve”. Mūsdienās katras valsts ēdiena baudīšana tiek uzskatīta par būtisku jebkura tūrisma veida sastāvdaļu, jo sniedz no citām valstīm atšķirīgu pieredzi. Projekta ietvaros tika apsekotas 210 ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji Latvijā un tika izveidoti kritēriji uzņēmuma iekļaušanai kulinārajā kartē. Gala rezultātā iznākuši jaunākie "Lauku ceļotāja" izdevumi – pirmā "Kulinārā karte" Latvijā un brošūra „Latviešu virtuve - tradicionāli un mūsdienīgi latviešu ēdieni un dzērieni”.

     Vēlamies, lai arī Jūs esat informēti par šādiem jaunumiem, tāpēc labprāt padalāmies ar uzzināto. "Kulinārajā kartē" ir iekļautas 178 ēdināšanas vietas visā Latvijā - krodziņi, kafejnīcas, restorāni, lauku tūrisma mītnes u.c. ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji (izņemot Rīgu), kas gatavo un godā latviskos ēdienus un tradīcijas. Par katru ēdināšanas vietu atrodams īss apraksts, nosaukums, darba laiks, kontaktinformācija, ģeogrāfiskās koordinātas un atrašanās vieta kartē. Pie katras vietas ir uzskaitīti piedāvātie latviskie un īpašie "firmas" ēdieni.  Šī karte ikvienam var kalpot kā praktisks palīgs ceļojot pa Latviju, jo tajā ērti var atrast ēdināšanas vietas visos reģionos, kur iespējams nobaudīt latviskos ēdienus. Papildus tam, kartē iezīmēti arī 10 tematiski kulinārie ceļi (maršruti) Latvijā. Potenciāli nākotnē šo ideju par Nacionālo Kulināro ceļu būtu jāsavieno ar Igauniju un Lietuvu, jo tūristi visbiežāk vēlas paceļot visas trīs Baltijas valstis, tādējādi parādot unikālo šo valstu kulinārijā.

     Karti papildina brošūra „Latviešu virtuve - tradicionāli un mūsdienīgi latviešu ēdieni un dzērieni”, kura pasakainās bildēs un aprakstos iepazīstina ar 30 latviešu virtuves ēdieniem, ko ceļotāji var atrast, sekojot Kulinārā ceļa maršrutiem.

     Un, kā jau minēju, sadarbojoties ar vadošajiem Latvijas pavāriem (Ēriks Dreibants, Mārtiņš Sirmais, ), izveidota vienota atpazīstamības zīme – jauns logo “Latviešu virtuve”. Logo simboliski aptver visu ēdamo, ko iegūstam uz lauka, dārzos, ūdeņos un mežā. Lauku ceļotājs ar šo aicina  visus tos ēdinātājus, kas vēlas savās ēdienkartēs izcelt latviešu ēdienus, izmantot šos zīmi, lai vietējiem un ārvalstu ceļotājiem  būtu vērtīga norāde, kā iepazīt Latviju raksturojošo kulināro piedāvājumu. Lai iegūtu šo logo, visiem interesentiem jāraksta uz e-pastu: lauku@celotajs.lv vai arī, dodoties uz saiti drive.google.com/folderview, iespējams lejuplādēt šo logotipu oriģinālus.

 Savukārt karte un brošūra pieejama Lauku ceļotāja birojā - Kalnciema ielā 40, Rīgā, www.celotajs.lv

      Madonas novadu šajā seminārā – publiskajā diskusijā pārstāvēja Ilze Riekstiņa no Madonas novada pašvaldības Tūrisma informācijas centra un Antra Gotlaufa no zemnieku saimniecības “Ataugas”, pārstāvot kafejnīcu “Stūrītis” Madonā un viesu māju “Apiņu kalte” Praulienā. Diskusijas noslēgumā klātesošajiem bija iespēja piedalīties Latviešu virtuves degustācijā, ko bija sagādājuši dažādi Latvijas krodziņi, restorāni un lauku saimniecības. Lielu vērību un atzinību ieguva arī Antras Gotlaufas sagatavotais gardais cienasts - koča jeb ķūķis, kas ir grūbu biezputra ar žāvētu speķīti. Tāpat jutāmies pagodinātas, ka jaunajā Kulinārajā kartē starp šīm 178 visas Latvijas ēdināšanas vietām atrodamas šādi Madonas novada uzņēmumi:

  • kafejnīca “Stūrītis”, piedāvājot miežu biezputru ar circenīšiem, skābeņu un gaileņu zupas, mājas biskvīta kūku ar svaigām ogām no Z/S “Ataugas”,
  • “Smeceres krogs”, piedāvājot īpaši pagatavotus medījumus un buļļa pautus, pildītu sivēnu un foreles,
  • “Mārcienas muiža”, piedāvājot šmorētus trušu stilbiņusun cūkas cepeti,
  • “Kučuru dzirnavas”, piedāvājot īpaši novērtētās lauku tortes un “Kučuru glābējzupu" – soļanku paģiru rītam.

     Nobeigumā gribētos cerēt, ka arī mums – Madonas novadā nākamajā 2015.gadā izdosies izveidot tikai šeit raksturīgāko, unikālo kulinārā tūrisma produktu un piedāvāt to gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem no Latvijas un ārvalstīm.  Tas viss ir jauna bagātība lauku tūrisma piedāvājumā, tāpēc arī mums ir radušās jaunas ierosmes sadarbībai ar vietējiem mājražotājiem un ēdinātājiem. Pie tā ir rūpīgi jāpiestrādā, jādara tas saliedētā komandā un jālepojas ar to, kas mums ir.


Autore: I.Riekstiņa

Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes