"Madonas novada garša 2014"

ziņa publicēta 01.09.2014
Lielāks foto Tūrisma piedāvājums „Madonas novada garša 2014” aicina apciemot kādu no novada lauku labuma saimniecībām, nobaudīt Madonas novadā ražotos pārtikas produktus, uzzināt par to tapšanas gaitu vai pašiem apgūt jaunas kulinārijas iemaņas.

Gardēžiem ir iespēja mieloties Lubāna ezera zivju piknikā un uzdziedāt zvejnieku dziesmas; uzzināt par saldākajām „Ataugu” aveņu un zemeņu šķirnēm; uzklausīt „Domu pieturas” 50 gados uzkrāto vīnu darīšanas pieredzi; uzzināt par „Jāņkalnu” melleņu vērtīgajām īpašībām; noticēt, ka „Aizupēs” no āboliem var ražot konfektes; pārliecināties, ka „Līvos” zaļajam sierāboliņam tiešām ir saistība ar sieru; „Viesūnēnos” pagatavot kaņepju staku.

Piedāvājums sagatavots, sadarbojoties Madonas novada ražotājiem ar pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma atbalsta nodaļu. Domājot par vietējo produktu popularizēšanu, šogad tiks organizētas arī citas aktivitātes: izstrādāts marķējums "Madonas novada garša" un organizēts Madonas novadam raksturīgo recepšu konkurss.

Lubāna ezera zivju pikniks
Latvijas lielākais ezers Lubāns ir populāra makšķerēšanas un zvejas vieta, ezerā sastopamas 14 zivju sugas. Tūristu grupām tiek piedāvāta maltīte ar kūpinātām ezera zivīm: karpām, brekšiem, līdakām, zandartiem, u.c. Zivju piknika laikā varēsiet mieloties ar vismaz 5 veidu zivīm, klausīties Lubāna ezera stāstus un kopīgi uzdziedāt lustīgas zvejnieku dziesmas. Pakalpojums tiek organizēts Lubāna mitrāja tūrisma informācijas punktā.
     Sezona: maijs – septembris, piedāvājums grupām no 10 pers.
     Cena: 7-9 EUR pers.
     Piknika vieta: Lubāna mitrāja apmeklētāju centrs, Aiviekstes hidromezgls, Ošupes pag., Madonas novads.
     Piknika pasūtīšana pa tel. 29234956.
     Zivju degustācija un iegāde Z/s "Zvejnieki" - tel. 28301143.
     Apmeklējumi pēc pieteikuma – jāpiesaka vismaz 3 dienas iepriekš!



"Ataugu" zemenes, avenes un maizes cepšanas darbnīca
Vasarā.
Saimniecībā 2 ha platībā tiek audzētas zemenes un avenes. Ogas ražo no Jāņiem līdz vēlam rudenim. Ekskursija pa saimniecību, degustācija, padomi ogu audzēšanā, stādu un ogu iegāde, grupu ēdināšana (to var apvienota ar vīnu degustāciju). Ogu produkcija (ievārījumi, sulas, deserti, kūkas) visa gada garumā tiek realizēta saimniecības kafejnīcā „Stūrītis” Madonā un viesu mājā „Apiņu kalte” Praulienā.
    
Sezona: jūnijs - oktobris, grupas lielums: 5-40 pers.
     Cena: 2 EUR pers. (ekskursija un degustācija).
Rudenī un ziemā: "Saldskābmaizes cepšanas darbnīca".
Tūristi tiek iesaistīti mīklas mīcīšanā un kukulīšu veidošanā. Kamēr maize cepas lielajā maizes krāsnī, notiek darbs pie mājas sviesta kulšanas. Noslēgumā degustācija. Katrs savu izcepto kukuli ņem līdzi uz mājām. Jārēķinās ar 3 stundām. Dalībnieku skaits: 8-12 pers. Cena: 10 EUR pers.
Saimniece ir lieliska kulināre un labprāt dalās savos padomos. Nelielām grupām iespējams organizēt dažāda veida kulinārijas meistarklases.
     Adrese: Ataugas, Praulienas pag., Madonas novads.
     Saimniece - Antra Gotlaufa, tel. 29455829, www.apinukalte.lv  Foto galerija.
     Apmeklējumi pēc pieteikuma! Sezona: oktobris - marts!



„Domu pieturas” vīnu degustācija

Ģimenes uzņēmums „Domu pietura”, kas atrodas vienā no sakoptākajām Madonas privātmājām, tūristiem piedāvā mājas vīnu degustācijas programmu. Pamatā tiek raudzēti upeņu, rabarberu, jāņogu, ķiršu, ābolu un dzērveņu pussaldie vīni. Vīna gatavošanas pieredze ģimenē uzkrāta vairāk nekā 50 gadu garumā, tā tiek mantota no paaudzes uz paaudzi. Degustācija, sarunas par vīnu un tā gatavošanu, vīnu tirdziņš. Tiek piedāvātas arī vīnu degustācijas izbraukuma programmas.
     Grupas lielums: vasarā 8-45 pers., pārējā laikā 8-15 pers.
     Cena: 4 EUR pers. (ekskursija, 4 veidu vīni, uzkodas).
     Adrese: Raiņa iela 19, Madona.
     Saimniece - Astra Riekstiņa, tel. 29296045.   Foto galerija.
     Apmeklējumi pēc pieteikuma! Sezona: visu gadu!
   


„Kučuru dzirnavu” mielasts un kāzu tradīcijas
Lauku tūrisma saimniecība ir populāra kāzu rīkošanas vieta, ekskursijas laikā tiek apskatīta saimniecība un stāstīts par latviešu kāzu svinēšanas tradīcijām. Interesants ir Dzirnavu (1875.g.) muzejs un seno priekšmetu kolekcija. Grupām jautra programma „Kāzas Kučuru dzirnavās” (ilgums: 1-2 st.). Pēc savlaicīga pieteikuma tiek piedāvāts mielastu lauku stilā, iecienītākie ēdieni: „Glābējzupiņa” un „Kučuru pankūkas”. Ir arī tradicionāla ēdienkarte.   
     Cenas: grupu ēdināšana no 2 EUR pers.; dzirnavu muzejs - 1 EUR pers.; teatralizēta kāzu programma - 3 EUR pers.
     Adrese: Kučuru dzirnavas, Aronas pag., Madonas novads.
     Saimnieki – Daina un Jānis Medņi, tel. 26138086, www.kucuri.lv       Foto galerija.
    Apmeklējumi pēc pieteikuma! Sezona: visu gadu!



„Jāņkalnu” ogu un augļu dārzs
Saimniecības dārzi ierīkoti 20 hektāru platībā. Tajos tiek audzētas krūmmellenes, rabarberi, avenes, zemenes, smiltsērķšķi, cidonijas, āboli, bumbieri u.c. Pārstrādes cehā tiek ražotas gardas sukādes, sulas, sīrupi, tējas un ievārījumi. Tūristiem tiek piedāvāta ekskursija pa saimniecību, svaigu ogu un ogu produkcijas iegāde. Dārzu draugi var iegādāties ogulāju stādus un saņemt konsultācijas to audzēšanā. Saimniecība atrodas ainaviski skaistā vietā.
     Cena par ekskursiju ar degustāciju: līdz 7 pers.- 10 EUR no grupas; virs 7 pers. - 1 EUR bērniem, 1,5 EUR pieaugušajiem.
     Adrese: Jāņkalni, Vestienas pag., Madonas novads.
     Saimnieki – Uldis un Māris Ozoliņi, tel. 29169291, www.jankalni.lv     Foto galerija.
    Apmeklējumi pēc pieteikuma! Sezona: maijs - septembris!


„Aizupes” ābolu konfektes un kaltētie dārzeņi

Bioloģiskā saimniecība ”Aizupes” nodarbojas ar garšaugu, dārzeņu un augļu audzēšanu, kā arī veic to pārstrādi. Katrai saimniecei var noderēt „Aizupju” garšvielu vai dārzeņu žāvētā produkcija, bet gardēžiem jānogaršo cukurbiešu čipsi. Popularitāti guvuši arī ceriņkrāsas skābētie kāposti un malkas krāsnī ceptā lauku maize. Saimniecības firmas produkts ir saldās ābolu konfektes „Gardumiņš”, kuras pagatavotas no ābolu miltiem, burkānu sīrupa un šokolādes. Arvien lielāku popularitāti iemanto “Aizupes” ceptā mājas maize. Saimnieces Silvijas Garbovskas vadībā tiek cepta tumšā rudzu maize, saldskābmaize un dažādu veidu baltmaizes, dažkārt pircēji tiek palutināti ar mājas speķa raušiem. Maize tiek raudzēta senlaicīgās koka abrās, katrs kukulītis ar rokām izveidots, bet cepšana notiek kārtīgās malkas krāsnīs. Gardā maizīte nedēļas nogalē tiek tirgota dažādos izbraukuma tirgos. Madonas pircējiem tā pieejama Poruka ielas tirgotavā vai arī pēc pieteikuma uz vietas saimniecībā.
‌Tūristiem tiek piedāvāta: produkcijas degustācijas programma ar stāstu par produktu tapšanu, tirdziņš un grupu ēdināšana. Saimniece iesaka nobaudīt dārzeņu kotletes, štovētos kāpostu vai zaļo biezpienu ar piedevām. Degustācijas programma un ēdināšana notiek vecajā „Gaiziņkalna” tūrisma bāzē, kur saglabājies šarmantais padomju laika stils. Tiek pieņemtas grupas no 12 personām.
     Cena: degustācijai - 3 EUR pers., ēdināšanai – no 2,50 EUR pers.
     Degustācijas adrese: Lejas Gaiziņi, Bērzaunes pag., Madonas novads.
     „Aizupju” saimnieki – Silvija un Jānis Garbovski, tel. 29372796.
     Apmeklējumi pēc pieteikuma! Sezona: visu gadu!      Foto galerija.



„Līvu” kazu ferma un siera ražotne
‍Viens no lielākajiem kazu ganāmpulkiem Latvijā - ap 300 kazas. Saimniecībā darbojas sierotava, tajā top 6 veidu mīkstie sieri. Populārākais no tiem ir siera bumbiņas ar ķiplokiem „Labrīt”, gardēžiem par prieku top sieri ar baraviku un sierāboliņa garšu. Ekskursija, kazu vērošana, humora pilni saimnieka stāsti, sieru degustācija un iegāde. Pārdošanā arī kazas gaļas konservi. Saimniecība atrodas ainaviski skaistā vietā.
‍     Cena par ekskursiju ar degustāciju: līdz 7 pers. - 10 EUR no grupas; virs 7 pers. - 1 EUR bērniem, 1,5 EUR pieaugušajiem.
‍     Adrese: Ozolkrogs, Bērzaunes pag., Madonas novads.
‍     Saimnieki – Dace un Raimonds Melderi, tel. 29187164.    Foto galerija.
‍     Apmeklējumi pēc pieteikuma! Sezona: visu gadu!



‌‌„Viesūnēnu” mielasts un kulinārijas darbnīcas

Ja gribat sajusties kā senos laikos pie vecmāmiņas, tad „Viesūnēnu” lauku sēta ar savu vienkāršību un senatnīgumu ir īstā vieta. Saimniece gardēžu grupām piedāvā līdzdarboties dažādās kulinārijas darbnīcās: „Saldo kukšu darbnīcā”, „Netradicionālo sezonas dārzeņu ēdienu darbnīcā”, „Picu darbnīcā”, “Kaņepju staka gatavošana" u.c. Darbnīcu ilgums 2-3 stundas. Tiem, kas paši nevēlas  gatavot, tiek piedāvāts nesteidzīgs lauku mielasts apvienojumā ar saimniecības, vīnogu dārza apskati  un sarunām par dzīvi laukos. 
‍     Dalībnieku skaits: līdz 12 personām.
‍     Cena: darbnīcām no 2-5 EUR pers., ēdināšanai – no 3 EUR pers. 
‍     Adrese: Viesūnēni, Bērzaunes pag., Madonas novads. 
‍     Saimnieki – Inguna Plotka un Andris Tkačenko, tel. 26465880, 29133103.   https://www.facebook.com/viesuneni  Foto galerija. 
‍     Apmeklējumi pēc pieteikuma! Sezona: visu gadu!





Lai garda lauku labumu baudīšana!
‌Madonas TIC
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes