Atskats uz aizvadīto tūrisma sezonu Madonas novadā

ziņa publicēta 26.09.2020
Lielāks foto Šogad viss ir savādāk. Jaunais zemes valdnieks C19 stingri savā pārvaldībā ņēmis arī to, kas saistīts ar ceļošanu, atpūtu un cilvēku pārvietošanos.

Globālā līmenī tūrisma nozares darbība ir viena no vis vairāk skartajām tautsaimniecības nozarēm Pasaulē, īpaši nežēlīgi tas ir ietekmējis galamērķus un uzņēmumus, kas darbojās balstoties uz starptautisku ceļotāju plūsmām. Tukšās lidostas, viesnīcas un vecpilsētu laukumi, atcelti ceļojumi, nenotikuši pasākumi un strauji augošs bezdarbs nozares strādājošo vidu joprojām ir skarba realitāte.

Madonas novada tūrisma jomas pārmaiņas nav tik lielas, jo mūsu ceļotāju segments arī līdz vīrusa izraisītajai krīzei ir balstījies uz Latvijas un tuvāko kaimiņzemju ceļotājiem. Darbības ritms katrā uzņēmumā ir bijis atšķirīgs un individuāls, bet ja uz nozari novadā paskatās kopumā, tad var teikt, ka aizvadītā vasaras sezona ir bijusi laba. Protams – savādāka. Turpinājumā akcenti, kas iezīmējušies no sarunām ar Madonas novada apceļotājiem un mūsu tūrisma vietu saimniekiem.

* Savādais pavasaris.  Šeit, protams, nav uzsvars uz sniegu maijā nevis janvārī, bet gan uz atpūtas organizēšanas un ceļošanas iespēju pārmaiņām.  Uzņēmumos bija liela neziņa un nesaprašana: ko drīkst darīt, vai apmeklētājus var pieņemt, ja drīkst, tad kādi ir epidemioloģiskās drošības pasākumi. Nebija arī kam pajautāt, nebija nekādu pieturas punktu pēc kā vadīties. Savu darīja arī nedrošība, vai varam riskēt ar savu un darbinieku veselību, cik paši esam pasargāti, apkalpojot klientus un ceļotājus.

* Slēgtās durvis, darbības profila maiņa.  Vīrusa radītās nedrošības iespaidā, vairāki uzņēmumi un saimniecības ir pārtraukušas ekskursantu un ciemiņu uzņemšanu. To vidū ir ražojoši uzņēmumi, lauku saimniecības un naktsmītnes. Ir arī tūrisma vietu saimnieki, kas, samazinoties pieprasījumam,  operatīvi izmainījuši savu nodarbošanos. Senais latviešu tautas ticējums par olu turēšanu vienā groziņā, šoreiz par sevi ir atgādinājis. Elastīgāki var būt tie, kam vairāki darbības virzieni, prasmes un arodi.

* Esam drosmīgi. Emocionālā sajūta starp drosmi un bailēm vīrusa pandēmijas sakarā ne reizi vien ir piemeklējusi katru apkalpojošajā jomā strādājošo, tai skaitā tūrismā sektorā. Mēs bijām un esam tiešā kontaktā ar apmeklētājiem, mūsu nozarē nav iespējas strādāt attālināti, tādējādi sevi žēlojot un sargājot. Paldies ikvienam Madonas novada tūrisma pakalpojumu sniedzējam par atvērtajām durvīm un ciemiņu uzņemšanu!

* Mainīgās situācijas. Neziņa, pēkšņas situāciju maiņas, veltīgi padarīts darbs, plānoto pasākumu un veikto rezervāciju atcelšana ekskursijām, nometnēm, viesībām, nakšņojumiem, atpūtas, kultūras un sporta pasākumiem. Kā arī pilnīgi pretējas situācijas, kad mobilizējāmies, lai uzņemtu tūlītējus ciemiņus vai elastīgi pagarinājām darba laiku atbilstoši pieprasījumam.  Piemēram, vasarā, kad Gulbenē uzliesmoja covid gadījumi, mums ceļotāju skaits pieauga. Līdzīgi bija septembrī, kad ceļošanai slēdza Igauniju – braucieni tūlītēji tika pārplānoti pa Latviju, tai skaitā arī pie mums.

* Modē daba un pastaigas. Jau no agra pavasara sākās pieprasījums pēc atpūtas brīvā dabā. Pašsaprotami, ka tā bija un ir drošākā vieta, kur paslēpties no pūļiem un burzmas. Iezīmējas pozitīva tendence - cilvēki vairāk sāka atpūsties dabā nevis lielveikalos. Pieprasīti bija gan mūsu piedāvātie maršruti un takas, gan dabiskas, ainaviskas vietas. Savukārt pārgājienu garums katrai kompānijai savs. Dažus nācās iedvesmot, ka 2 km gājiens ir tīrais nieks, bet citi teica, ka 20 km maršrutā nav kur ieskrieties.

* Dzimtās zemes apceļošana. Tā kā ceļošana uz ārzemēm šogad bija apgrūtināta, vairums mūsu valsts iedzīvotāju pievērsās Latvijas iepazīšanai. Mums prieks par ceļotājiem, kas savas brīvdienas pavadīja Madonas novadā vai kombinēja maršrutus ar tuvāko novadu apskati. Pie mums brauca ciemiņi no visas Latvijas, tomēr vis vairāk dominēja ceļotāji no Rīgas, Rīgas apkārtnes un Kurzemes. Vairums bija  individuālie ceļotāji, vasaras otrajā pusē pievienojās organizētās grupas: seniori, tūrisma aģentūras, kolektīvu izbraucieni. Diemžēl pavasarī izpalika tradicionālie skolēnu autobusi. No grupu ceļotājiem visdrosmīgākie bija senioru kolektīvi, tiklīdz tika atļauta kopīgā braukšana, tā pirmie autobusi bija klāt!

* Gribam garšīgi paēst. Lielai daļai ceļotāju ekskursija izdevusies tikai tad, ja brauciens apvienots ar sātīgu ēdienreizi. Ēdinātājiem šovasar bija darba pilnas rokas. Krodziņu saimnieki teic, ka brīvdienās bieži vien visus apmeklētājus uzņemt nevarējuši, jo visi galdiņi aizņemti. Savukārt apmeklētāji bijuši gatavi maltīti gaidīt divu stundu garumā.

* Suņi. Šovasar palielinājies to ceļotāju skaits, kam līdzi brauc četrkājainie draugi. Šādai kompānijai apmeklējamās vietas jāizvēlas rūpīgāk, pirms tam būtu jānoskaidro, vai suņi ciemos ir gaidīti. Savukārt mums, tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, skaidri jānodefinē dzīvnieku uzņemšanas noteikumi. Ja viesiem līdzi esošie suņi visbiežāk ir pie saites, tad problēmas vairākkārt sagādājuši pašmāju dzīvnieki. Ceļotājiem nācies saskarties ar nikniem rējējiem, kas sargā ne tikai savu pagalmu, bet klejo pa tuvāko ielu un lielceļiem.

* Motociklu bums. Šovasar bija īsta motociklu vasara. Moto ceļotāji šogad bija spiesti savus spēkratus vairāk izrādīt Latvijas auditorijai nevis gludajiem Eiropas lielceļiem. Katrās brīvdienās Madonas novadu apciemoja kāda organizēta motociklistu grupa, varējām vērot cēlo braukšanu kolonnās un klausīties spēkratu motoru dunoņās.  

* Viesības. Šis tūrisma veids vīrusa pandēmijas laikā ir būtiski cietis. Viesību skaits un personu skaits tajās ir ievērojami samazinājies. Bieži vien iepriekš rezervētās svinības ar kuplu ciemiņu skaitu (kāzas, jubilejas) tikušas atceltas vai sarukušas par mazu pasākumu ar pāris viesiem. To ietekmēja gan pulcēšanās ierobežojumi, gan ienākumu samazināšanās, gan apgrūtinātās starptautiskās pārvietošanās iespējas. Vairumam Latvijas iedzīvotāju kāds no radiniekiem dzīvo ārzemēs, un kas gan tās par svinībām, ja visi savējie nevar ierasties.

* Ceļotāji jautā. Madonas novada tūrisma informācijas tālrunis šovasar bija “karsts”, biežāk uzdotie jautājumi: maršrutu plānošana grupām; maršruti, iekļaujot koku vilnas meistaru; individuālas brīvdienu pavadīšanas idejas; padziļināti jautājumi par konkrētām vietām, tēmas – neprognozējamas; ceļu kvalitāte; nakšņošana nomaļās vietās; palīdzība neplānotās situācijās; amatnieku tirdziņi. Tūrisma informācijas centrā visvairāk jautāts par apskates vietām novadā, ko redzēt Madonā, kur paēst. Tālākam ceļojumam vis pieprasītākie virzieni bija Lubāna ezers, Gulbene, Alūksne. Kā vienēr, interesē arī vietējo suvenīru iegāde. Arī novada tūrisma vietu saimnieki atzīmēja, ka klienti bieži prasījuši par tuvāku un tālāku apkārtni, ko redzēt, kurp doties, kā arī labprāt ieklausījušies teiktajos padomos.

* Intereses. Ko cilvēki visvairāk skatījās  interneta lapā visitmadona.lv, plānojot savas brīvdienas.  Sadaļu TOP (dilstošā secībā): daba, ēdināšana, kempingi, atpūtas vietas, apskates objekti, viesu mājas, pirtis, brīvdienu mājas. Ko ceļotāji apmeklēja vis vairāk (pēc saimnieku sniegtajiem datiem): Madonas muzeju, Cesvaines pili (kaimiņos), Kalsnavas arborētumu, Koku vilnas meistaru R.Toču, Madonas alu, Lubāna ezeru, Gaiziņkalnu, Smeceres silu, Domu pieturu, J.Seiksta keramiku, Madonas karameles, Mārcienas muižu, A.Kaškures dārzu, Apiņu kalti, 55 mārītes, ēdināšanas vietas, savrupas naktsmītnes.

* Ceļotāji stāsta. Sarunās ar ceļotājiem tika noskaidrots, kas Madonas novadā ciemiņiem visvairāk paticis. Biežākās atbildes: Madonas sakoptība; Madonā nav graustu; pārsteigums par Smeceres sila infrastruktūru; svētdienās strādā Madonas TIC un muzejs; apmeklētāju centrs pie Lubāna ezera; draudzīgās cenas; uzlabojusies ceļu kvalitāte; ainaviskā daba; klusums; rozā Madona (arhitektūrā akmeņi, sarkanie ķieģeļi, sarkanie jumti, rozā fasādes).

* Labie vārdi un idejas. No ceļotājiem šogad dzirdēts daudz labu vārdu: neskaitāmi “paldies” un pārsteigumi par atklātajām vietām, zinošiem un interesantiem saimnieku stāstiem, gardajiem cienastiem un ēdieniem, viesmīlīgo uzņemšanu un sakoptās vides radīšanu. Bieži dzirdējām teicienu: “Nezinājām, ka Latvijā ir tik skaista un interesanta!” Savukārt tūrisma un viesmīlības pakalpojumu sniedzējiem, vērojot un uzklausot savus apmeklētājus, nākušas klāt dažādas idejas par sava piedāvājuma jauniem uzlabojumiem.


Autore: Sanita Soma, Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas tūrisma darba organizatore.

 
Draugiem Facebook Twitter Linkedin
© 2008-2024 Madonas Tūrisma informācijas centrs. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Piekļūstamības paziņojums · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes