Aronas pagasta brīvdienu mājas “Lielie Kupri” saimnieces Silvijas Čurkstes kulinārijas programma, prasmes un pieredze ēdināšanā ir tālu zināma. Viņas ieteikums – gards siltais ēdiens ar KARSTU garšu.
KARTUPEĻU BIEZENIS AR KARAMELIZĒTU SĪPOLU MĒRCI, cepeškrāsnī ceptu gaļu un burkānu salātiem:
Pagatavošana: Kartupeļu biezeni gatavo kā parasti.
Gaļa: ņem šķiņķa gabalu, sagriež sloksnītēs apmēram pirksta resnumā, pārlej ar marinādi, labi apmaisa, ļauj ievilkties 10 min. un liek cepties cepeškrāsnī 180°C 40 min. Marināde: Rīvēti ķiploki, smalki rīvēts ingvers, sojas mērce, brūnā cukura sīrups, etiķis, tahini pipari un sāls visu samaisa (viss pēc sajūtām un garšas tradīcijām).
Mērce: Pannā izkausē sviestu un eļļu ieber ripiņās sagrieztus sīpolus ik pa brīdim apmaisot sīpolus karsē aptuveni divdesmit minūtes uz lēnas uguns, tad pievieno sāli un brūno cukuru un turpina cept vēl desmit minūtes, atsevišķā katlā gatavo tradicionālo balto mērci un beigās pievieno karamelizētos sīpolus.
Salāti: sarīvē burkānu, pievieno grauzdētas saulespuķu sēkliņas, citronpiparus, sāli un olīveļļu. Visu labi samaisa.
Gatavojam, sildamies un gaidām vasaru, kad Lielo Kupru Akmens mājā atkal varēsim ballēties lielos radu saietos, salidojumos, kāzās un mieloties ar saimnieces Tupeņu klučkām?
Brīvdienu mājas "Pie Sievasmātes" Cesvaines godu saimniece Anita Greidiņa labi zina, ka ziemas tumšajiem vakariem piestāv dzīva uguns, izkurināta pirtiņa, silti ēdieni un karsti dzērieni. Piestāv arī silts deserts, ar kura recepti saimniece ir gatava padalīties.
ĀBOLU KRAUKŠĶIS AR PUTUKRĒJUMU:
Mīkla: ☆250 g brūnā cukura ☆250 g auzu pārslu ☆250 g miltu ☆ ½ tējk. Sāls ☆200 g sviests ☆100 g mandeles vai citi rieksti (ja vēlas). Pildījums: ☆800 gr saldskābu ābolu ☆50 gr cukura ☆2 tējk. kanēļa.
Pagatavošana: Izkausē sviestu, pieber cukuru, auzu pārslas, miltus, sāli, mandeles vai riekstus (ja izmanto) un visu izmaisa. Ietaukotā cepamformā liek ½ no mīklas masas, izlīdzina. Tad liek ābolu kārtu (kuri ir nomizoti, izņemtas serdes, sagriezti mazos gabalos un sajaukti ar maltu kanēli un cukuru). Otru daļu mīklas pārklāj ābolu kārtai. Mīklas virskārtu nedaudz uzdrupina (ar pirkstiem). Cep cepeškrāsnī 175- 180o aptuveni 40 minūtes.
Pasniedz nedaudz atdzesētu, bet siltu ar putukrējumu vai saldējumu.
Ja gribiet pagaršot ko neparastāku vai uzzināt, kas ir Mednieka zilonītis vai Mednieka vira – noteikti aizbrauciet ciemos.
Lubānas puses “Ļapas maize” saimniece Lāsma Jakuškina iesaka gardu un sātīgu zupu, kas ir PILNA ar garšu un siltumu – ideālu aukstajiem ziemas mēnešiem.
ĻAPAS TOMĀTU ZUPA AR BAZILIKU UN ĶIPLOKIEM:
Sastāvdaļas: ☆ cūkgaļas buljons ☆grūbas ☆burkāni ☆ sīpoli ☆ mājas tomātu sula ☆ķiploki ☆ baziliks.
Pagatavošana: Katlā ar verdošu buljonu ieber noskalotas grūbas un uz lēnas uguns vāra apmēram 30 minūtes. Pievieno viegli apceptus rīvētus burkānus un smalki sagrieztus sīpolus. Vāra 10 - 15 minūtes. Pielej mājās gatavotu tomātu sulu un pierīvē ķiplokus. Vēlreiz uzvāra un uz pusstundu atstāj ievilkties.
Pasniedz ar krējumu, sakapātu baziliku un/vai citiem sakapātiem zaļumiem. Saimniece ļoooti iesaka.
Saimnieces "Ļapas maizes Kraukšķīte " ar svaigi ceptu maizīti un citām riktēm, būs atvērta atkal no MAIJA ar jauniem īpašiem vasaras sezonas piedāvājumiem.
Saimnieces Antras Gotlaufas, Praulienas pagasta viesu māja “Apiņu kalte” , gads iesācies neparasts un nepierasts. Viņa iesaka pārbaudītu recepti, kā SASILDĪTIES – arī, ja nav sniega, nav slēpotāju, nav ceļotāju un nebūšanas dzen stūrī.
SILDOŠAIS DZĒRIENS neparastai ziemai:
Sastāvdaļas: ☆ābolu sula 0,5 l ☆ kanēlis malts 1/2 tējkarote vai standziņa ☆ medus 1 ēd.karote ☆ upeņu balzāms 100 g (pēc izvēles).
Pagatavošana: Ābolu sulu uzkarsē kopā ar kanēli, pievieno medu, balzāmu.
Lej skaistā krūzē un bauda.
Lieliski noder termosa pildīšanai un draugu cienāšanai, KAD “.. nečīksti, bet izvelc sevi ārā no čībām un dīvāna, KAD dejo, dziedi, ej uz sporta zāli, KAD ej staigāt pa mežu vai gājēju celiņu, KAD sarunā kompāniju un ej pārgājienā gar jūras krastu…”.
Ar šo recepti un saimnieces laba vēlējumiem, lai mums visiem izdodas silti pārziemot.
Bagātīga tomātu zupa, aromātisks saldais, ziemas pārgājienu dzēriens, bieza sīpolmērce, čilīgs cepetis –
visas receptes var un vajag izmēģināt.
LAI SILTI!